Το Varanga σπεσιαλιτέ της Μαδαγασκάρης, μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας φιλέτο ζεμπού σε λεπτές φέτες.
Υλικά:
- 1 κιλό κρέας από Zebu
- 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 4 κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Νερό
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας και βάζουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα και το καλύπτουμε με νερό.
Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Παράλληλα, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο.
Σωτάρουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήστε το να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
Σερβίρετε ζεστό με λευκό ρύζι και ρουγκάι ντομάτας
Υ.Γ.
Το Varanga είναι ένα πιάτο που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Ralambo (1575 -1612 μ.Χ.). Ενα πιάτο πλούσιο σε υδατάνθρακες που ετοιμαζόταν σε ειδικές περιστάσεις. Το κρέας έπρεπε να σιγοβράσει με λάδι και αλάτι για 2 μέρες και 1 νύχτα για να γίνει τρυφερό. Το μαγείρεμα γινόταν πάνω σε φωτιά με ξύλα και σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος το οποίο έκαναν κυρίως γυναίκες. Χρειάζονταν ώρες και ώρες για να τεμαχίσουν το κρέας και να το ψιλικόψουν. Το Varanga είναι ένα πιάτο που προορίζεται για εορταστικές στιγμές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Fandroana (γιορτή Πρωτοχρονιάς της φυλής Imerina που κατοικούν στα υψίπεδα της κεντρικής Μαδαγασκάρης.